Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима и е необходимо да се

...
Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима и е необходимо да се
Коментари Харесай

Ина Лулчева: Ако ВСС отстрани Гешев, но президентът забави указа, ще се стигне до допълнително дестабилизиране на съдебната система

Обстановката в прокуратурата е изцяло нетърпима и е належащо да се подхващат някакви дейности.

Това съобщи в изявление за БНР юрист Ина Лулчева. 

" Самата прокуратура призна, че политиката е вътре. Не може да се каже, че в този момент влиза ", смята тя.

За активизирането на прокуратурата в последно време юрист Лулчева попита " основният прокурор ли ги е задействал (останалите прокурори - бел.ред.), или те са бездействали, а той не е предприемал никакви дейности досега? "

Налага се твърдото разбиране, че основния прокурор е упражнявал въздействие за това едни каузи да се развиват, а други – не, съобщи Лулчева в предаването " Преди всички ". Според нея няма подозрение, че " Гешев е упражнявал неприемлив напън върху прокуратурата ". 

Лулчева назова изрично недопустимо " прокрадващото се в обществото, че Гешев в този момент се бил задействал и да го оставим да работи " и уточни, че " явно прокуратурата може да работи без него ". 

Ина Лулчева зададе още въпроса за какво инспекторатът на Висш съдебен съвет, който може да следи придвижването на делата, не се засилва да ревизира хода на избрани каузи.

" Цялата система има проблеми, само че би трябвало да се стартира отнякъде. Главният прокурор показва през всичките тези години, че е несъобразен на поста и пълномощията, които са му предоставени. "

По проблема с произнасянето на Конституционния съд по тълкувателното искане на основния прокурор във връзка с изтеклия мандат на ВСС Лулчева разясни, че " този въпрос е повече от явен ".

По другото запитване на Гешев – с какъв брой гласа да се избира и отстранява основният прокурор, тя добави, че бройката не може да бъде съображение за противоконституционност.

Ако Висш съдебен съвет в профил Гешев, само че президентът забави издаването на указа за освобождението му, от позиция на правото го оставя основен прокурор, но все повече го делегитимира и това ще докара до допълнително дестабилизиране на правосъдната система, заключи юрист Ина Лулчева.

" Имунитетите не би трябвало да бъдат давани просто ей по този начин, тъй като имунитетът е в полза на гласоподавателя. Той не е имунитет в полза на народния представител ", сподели още юристът. Според нея е по-добре да се основават парламентарни комисии, а не депутатите непринудено да дават имунитетите си.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР